Kwintesencja włoskich smaków na talerzu. Wszystko, co Włochy oferują najlepszego, czyli oliwki, kapary, makaron, pomidory i czosnek. Ten obiad przyrządziłam w 15 minut, nie licząc czekania na zagotowanie się wody na makaron. I takim samym czasie został zjedzony. Myślę, że podając to danie, lepiej mieć w zanadrzu jeszcze deser. Wydaje mi się, że polski żołądek potrzebuje troszkę więcej kalorii niż ten śródziemnomorski.
- 300g spaghetti
- pomidory w puszce
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 60g anchois w oleju
- 3 łyżki kaparów
- mały słoiczek oliwek
- natka pietruszki
- czosnek granulowany / świeży
- świeża bazylia
Gotując makaron, przyrządzam sos.
Podsmażam oliwki, kapary i anchovies na oleju.
Dodaję pomidory, koncentrat, trochę posiekanej natki i czosnek.
Gotuję i mieszam, by część wody odparowała, a sos zgęstniał.
Dekoruję listkami bazylii.
Posted in: anchovies,kapary,Kuchnia Włoska,makaron,obiad,obiad na piątek,obiad w 15 minut,oliwki,pomidory,wykwintnie
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
1 komentarze:
Czy jedliście już kiedyś takie spaghetti?
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!