.

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

DŻEM ŚLIWKOWY

Szczerze, wszystkie dżemy domowej roboty biją na głowę kupne. W tych drugich coraz rzadziej można znaleźć owoce, a coraz więcej galaretki pełnej cukru. W domu można spokojnie przygotować większą ilość dżemu i zamknąć w wyparzonych słoikach ( wlewamy gorącą masę, zakręcamy i odwracamy do góry dnem). Pychotka... A jaki jest Wasz ulubiony dżem?

  • 2.5 kg słodkich fioletowych śliwek ( nie węgierki)
  • 1-1.5 szklanki ksylitolu lub cukru
  • łyżeczka agaru
Smażenie owoców (bez pestek) rozkładam na dwa dni. Każdego dnia smażę dżem dwa razy po pół godziny, mieszając, by się nie przypalił i dobrze odparował.
Ostatnie 30 minut - wsypuję cukier.
Ostatnie minuty - dodaję agar.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India