.

niedziela, 12 sierpnia 2012

DWUKOLOROWE CZEKOLADKI BRZOSKWINIA - KIWI

Tak spodobało mi się wytwarzanie malusieńkich czekoladek własnoręcznie ( i to, że moje starania zostały docenione -  bracia byli zachwyceni i pytali, czy nie zrobiłabym porcji tylko dla nich), że postanowiłam pójść o krok dalej, poeksperymentować i zrobić je w wersji czarno-białej. Są eleganckie. Będą świetnie wyglądać w połączeniu z filiżanką kawy. Ciekawa jestem jak Wam się podoba taki pomysł?

24  czekoladki:
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 brzoskwinie
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki agar agar
Białą i gorzką czekoladę rozpuszczam osobno w kąpieli wodnej, czyli w rondelku, nad gotującą się wodą.
Jasną wykładam za pomocą dwóch łyżeczek na dno foremek.
Ciemną smaruję boki ( np. pędzelkiem lub grubym patyczkiem). Chłodzę w lodówce.

Nadzienie:
Obieram owoce, miksuję je i z cukrem podgrzewam w garnku, by zbędna woda odparowała. Na sam koniec wsypuję agar. Odstawiam w zimne miejsce.

Nakładam nadzienie do czekoladek. Z gorzkiej czekolady robię denko, oczywiście można też z białej jeśli jeszcze coś zostało.






















0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India