Tak spodobało mi się wytwarzanie malusieńkich czekoladek własnoręcznie ( i to, że moje starania zostały docenione - bracia byli zachwyceni i pytali, czy nie zrobiłabym porcji tylko dla nich), że postanowiłam pójść o krok dalej, poeksperymentować i zrobić je w wersji czarno-białej. Są eleganckie. Będą świetnie wyglądać w połączeniu z filiżanką kawy. Ciekawa jestem jak Wam się podoba taki pomysł?
24 czekoladki:
- 1 biała czekolada
- 1 gorzka czekolada
- 2 brzoskwinie
- 1 kiwi
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki agar agar
Białą i gorzką czekoladę rozpuszczam osobno w kąpieli wodnej, czyli w rondelku, nad gotującą się wodą.
Jasną wykładam za pomocą dwóch łyżeczek na dno foremek.
Ciemną smaruję boki ( np. pędzelkiem lub grubym patyczkiem). Chłodzę w lodówce.
Nadzienie:
Obieram owoce, miksuję je i z cukrem podgrzewam w garnku, by zbędna woda odparowała. Na sam koniec wsypuję agar. Odstawiam w zimne miejsce.
Nakładam nadzienie do czekoladek. Z gorzkiej czekolady robię denko, oczywiście można też z białej jeśli jeszcze coś zostało.
Posted in: agar agar,biała czekolada,brzoskwinie,czekolada,czekoladki,desery,do kawy,gorzka czekolada,kiwi
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!