Na około 48 babeczek:
- 3 szklanki mąki
- 4 zółtka
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru
- (śmietana-2 łyżki gdyby ciasto przy wyrabianiu było zbyt kruche)
- śmietana 36%
- kakaowe mleko w tubce
- maliny
Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie wyrabiamy rękoma. Wałkujemy i szklanką wycinamy kółka. Foremki do babek możemy troszkę natłuścić zanim ułożymy w nich ciasto. Wkładamy do 180 stopni i pieczemy około 12 minut lub wyjmujemy, gdy zobaczymy że są rumiane.
Na każdą babeczkę wykładamy malinę.
Kremówkę ubijamy. Dodajemy 5-7 łyżek mleka z tubki, przy czym dwie ostatnie pozostawiamy nierozmieszane, tak, by podczas nakładania łyżką na babkę powstały czekoladowe smugi.
Jeśli zostawimy babki z kremem na noc w lodówce, krem stanie się sztywny, wtedy owoc będziemy mogli położyć na warstwę kremu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!