.

sobota, 16 czerwca 2012

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM I MALINKĄ

To jeden z ulubionych deserów mojej Babci Janki, która kruche babeczki przyrządza na dwa sposoby- na słodko z owocami lub wytrawnie- z łososiem, które będę przyrządzać już wkrótce. Zawsze uwielbiałam je z nią robić, a najbardziej jeść! Krem jest wyjątkowo łatwy i szybki, bo pieczenie babek zazwyczaj zajmuje troszkę czasu.

Na około 48 babeczek:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 zółtka 
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru
  • (śmietana-2 łyżki gdyby ciasto przy wyrabianiu było zbyt kruche)
Na krem:
  • śmietana 36%
  • kakaowe mleko w tubce
  • maliny
Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie wyrabiamy rękoma. Wałkujemy i szklanką wycinamy kółka. Foremki do babek możemy troszkę natłuścić zanim ułożymy w nich ciasto. Wkładamy do 180 stopni i pieczemy około 12 minut lub wyjmujemy, gdy zobaczymy że są rumiane.
Na każdą babeczkę wykładamy malinę.
Kremówkę ubijamy. Dodajemy 5-7 łyżek mleka z tubki, przy czym dwie ostatnie pozostawiamy nierozmieszane, tak, by podczas nakładania łyżką na babkę powstały czekoladowe smugi.
Jeśli zostawimy babki z kremem na noc w lodówce, krem stanie się sztywny, wtedy owoc będziemy mogli położyć na warstwę kremu.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India