.

piątek, 20 lipca 2012

RISOTTO Z WARZYWAMI CHIŃSKIMI

Od dawna chodziło mi po głowie zrobienie go, ale zawsze pojawiał się jakiś inny pomysł na obiad. W końcu znalazłam na nie czas. Ma niedużo kalorii, a spokojnie się nim najemy. Jeżeli chodzi o mięso, to można wykorzystać kurczaka, albo schab, oba będą pasowały. W takim razie, do dzieła!

  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki rosołu
  • 400g ryżu
  • przyprawa curry 2 czubate łyżeczki np. firmy Cykoria
  • przyprawa do grilla (używam Kamis) obie nie mają glutaminianu sodu!
  • mieszanka mrożonych warzyw chińskich Bonduelle
  • 2 nierozbite plastry mięsa schabowego lub 200g kurczaka
  • natka pietruszki / bazylia do dekoracji

Ryż podsmażamy około 2 minuty na oleju. Dolewamy bulion, dosypujemy curry i gotujemy. Dolewamy stopniowo tyle wody, ile ryż będzie potrzebował, by zmięknąć, a nie przypalić się.
Smażę mięso pokrojone w kostkę. Gdy będzie gotowe, dodaję rozmrożone wcześniej warzywa, sypię przyprawą do grilla i smażę.
Łączę zawartość patelni i garnka, jeszcze trochę podgrzewam, by danie przeszło oboma smakami.
Smacznego Łasuchy!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India