.

czwartek, 2 sierpnia 2012

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Kwintesencja włoskich smaków na talerzu. Wszystko, co Włochy oferują najlepszego, czyli oliwki, kapary, makaron, pomidory i czosnek. Ten obiad przyrządziłam w 15 minut, nie licząc czekania na zagotowanie się wody na makaron. I takim samym czasie został zjedzony. Myślę, że podając to danie, lepiej mieć w zanadrzu jeszcze deser. Wydaje mi się, że polski żołądek potrzebuje troszkę więcej kalorii niż ten śródziemnomorski.

  • 300g spaghetti
  • pomidory w puszce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 60g anchois w oleju
  • 3 łyżki kaparów
  • mały słoiczek oliwek
  • natka pietruszki
  • czosnek granulowany / świeży
  • świeża bazylia
Gotując makaron, przyrządzam sos.
Podsmażam oliwki, kapary i anchovies na oleju.
Dodaję pomidory, koncentrat, trochę posiekanej natki i czosnek.
Gotuję i mieszam, by część wody odparowała, a sos zgęstniał.
Dekoruję listkami bazylii.






















1 komentarze:

Kuchnia z Jajem pisze...

Czy jedliście już kiedyś takie spaghetti?

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India