.

środa, 8 sierpnia 2012

ŻUREK EKSPRESOWY

Jak ja lubię tradycyjną kuchnię. Żurek jest bardzo aromatyczny, wypełnia dom zapachem majeranku i kiełbasy. Czasami zdarza mi się go zjeść nawet na śniadanie, gdy zostanie go odrobinę z poprzedniego dnia.
Jakie jest Wasze ulubione danie z naszej polskiej kuchni?
  • 1,5 litra rosołu z włoszczyzną
  • 3 białe lub ciemne kiełbasy-w plastry
  • ( można dodać trochę boczku)
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 małe ziemniaki
  • kilka ziaren pieprzu
  • pół szklanki śmietanki- tym razem nie dodałam
  • 0,5 litra zakwasu na żurek
Pokrojone ziemniaki gotuję (z ziołami) do miękkości w rosole.  Dodaję pozostałe składniki i trzymam na gazie około 20 minut. Możemy podawać z przekrojonym na pół jajem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India