Jak ja lubię tradycyjną kuchnię. Żurek jest bardzo aromatyczny, wypełnia dom zapachem majeranku i kiełbasy. Czasami zdarza mi się go zjeść nawet na śniadanie, gdy zostanie go odrobinę z poprzedniego dnia.
Jakie jest Wasze ulubione danie z naszej polskiej kuchni?
- 1,5 litra rosołu z włoszczyzną
- 3 białe lub ciemne kiełbasy-w plastry
- ( można dodać trochę boczku)
- 4 łyżeczki majeranku
- 3 małe ziemniaki
- kilka ziaren pieprzu
- pół szklanki śmietanki- tym razem nie dodałam
- 0,5 litra zakwasu na żurek
Pokrojone ziemniaki gotuję (z ziołami) do miękkości w rosole. Dodaję pozostałe składniki i trzymam na gazie około 20 minut. Możemy podawać z przekrojonym na pół jajem.
Posted in: Kuchnia Polska,obiad w 30 minut,Wielkanoc,z rosołu,zupy,żurek
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!