.

piątek, 14 września 2012

RUSKIE PIEROGI Z SEREM FETA

To moje ukochane pierożki. Z małą wariacją, bo zamiast swojskiego białego sera, użyłam fetę. Efekt - niebo w gębie! Najlepsze są odsmażone drugiego dnia:)

Około 50 pierogów:

Farsz
  • 2 szklanki puree z ziemniaków
  • 200g sera feta
  • łyżeczka majeranku
  • mnóstwo pieprzu
  • odrobina papryki słodkiej
Ciasto:
Takie jak na pierogi z malinami, tyle że podwajamy porcję

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki wrzątku

Wszystkie składniki farszu mieszamy dokładnie ze sobą.
Ciasto przygotowujemy w misce.
Do mąki dodajemy wrzącą wodę i mieszamy łyżką.
Wykładamy na blat, gdy będzie jeszcze ciepłe zagniatamy.
Gdyby się kleiło-dodajemy mąkę.
Wycinamy kółka i faszerujemy.

Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Od momentu wypłynięcia gotujemy około 3-4 minuty.
Okraszamy dobrze wysmażoną cebulką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India