.

piątek, 31 sierpnia 2012

CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z KRATKĄ

Od dawna czaiłam się na placek z kratką:) Jest przepyszny i pięknie zdobi stół. Zamiast śliwek można użyć wydrylowanych wiśni z odrobiną cynamonu. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało :)



Masa owocowa:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1/3 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja + jedno do posmarowania kratki
  • 1/3 szklanki cukru ( można więcej, ja wolę mniej słodkie ciasta )
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 150 g miękkiego masła
Śliwki:

Do śliwek bez pestek dodaję 1/3 szkl. wody.
Przesmażam na patelni na dżem. Mieszam, by się nie przypalił.
     Jeśli używam wiśni - robię to krócej, tak, by się nie rozpadły.
Na koniec wsypuję cukier.
Rozrabiam w 2 łyżkach wody mąkę kukurydzianą.
Dodaję do dżemu i mieszam na ogniu przez około 2 minuty.
Odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto:

Łączę wszystkie składniki, zagniatam. Dzielę na 3 części.
Dwoma wylepiam okrągłą odpinaną tortownicę.
Ciasto wstawiam do lodówki na pół godziny.
Spód piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
Smaruję powidłami.
Rozwałkowuje 1/3 ciasta. Wycinam dugie paski - 2 cm szerokości.
Kładę na ciasto tak, by powstała kratka. Smaruję ją roztrzepanym jajkiem.
Piekę całość 20-25 minut w 180 stoniach.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India