Masa owocowa:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 1/3 szklanki wody
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 3 szklanki mąki
- 2 jaja + jedno do posmarowania kratki
- 1/3 szklanki cukru ( można więcej, ja wolę mniej słodkie ciasta )
- skórka starta z połowy cytryny
- 150 g miękkiego masła
Do śliwek bez pestek dodaję 1/3 szkl. wody.
Przesmażam na patelni na dżem. Mieszam, by się nie przypalił.
Jeśli używam wiśni - robię to krócej, tak, by się nie rozpadły.
Na koniec wsypuję cukier.
Rozrabiam w 2 łyżkach wody mąkę kukurydzianą.
Dodaję do dżemu i mieszam na ogniu przez około 2 minuty.
Odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto:
Łączę wszystkie składniki, zagniatam. Dzielę na 3 części.
Dwoma wylepiam okrągłą odpinaną tortownicę.
Ciasto wstawiam do lodówki na pół godziny.
Spód piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
Smaruję powidłami.
Rozwałkowuje 1/3 ciasta. Wycinam dugie paski - 2 cm szerokości.
Kładę na ciasto tak, by powstała kratka. Smaruję ją roztrzepanym jajkiem.
Piekę całość 20-25 minut w 180 stoniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!