.

czwartek, 9 sierpnia 2012

CZEKOLADKI BANANOWO-PORZECZKOWE

Takie malutkie, a ile dają radości! Szczególnie, gdy zrobi się je własnoręcznie, z ulubionym nadzieniem, nie za słodkie, po swojemu. Użyłam jedną z najsmaczniejszych czekolad - Lindt'a pomarańczowego, ale możecie ją zastąpić mleczną lub białą. Najlepiej bez dodatków tj. orzeszki, by łatwiej ją rozsmarować.
Jak Wam się podobają? Wypróbujecie przepis?

12 sztuk:
  • ulubiona czekolada
  • banan
  • 8 gałązek porzeczek
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki agaru
Foremki wkładam do lodówki na talerzu. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Odczekuję około 5 minut i smaruję pędzelkiem dokładnie wnętrze każdej foremki. Ponownie chłodzę przez kilka minut i smaruję drugą warstwą czekolady. Znów wędrują do lodówki.

Nadzienie:
Rozgniatam owoce i gotuję je z wodą, aż odparują. Mieszam na ogniu z agarem. Odstawiam do ostygnięcia.

Napełniam formy, tak, by zostało miejsce na przykrycie czekoladą - czyli denko. Trzymam w lodówce, gdy porządnie zastygną, ostrożnie wyjmuję.










































0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India