Ostatnio odwiedziłam Babcię w jej mieście. A że ze swojego domu nigdy nie wypuszcza gości głodnych, przygotowała placuszki z cukinii. Ostatnią partię placków zrobiłyśmy ze startym ogórkiem kiszonym, tak dla ubarwienia tematu. Ale moje podniebienie podpowiada mi jednak, że lepszą wersją jest ta słodka.
- cukinia około 30 cm długości
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru / ksylitolu
- 2 jajka
- około 1-1,5 szklanki mąki - cukinia puszcza wodę, możliwe, że Wasza będzie potrzebowała więcej lub mniej mąki dla związania masy
Cukinię obieram, trę na tarce o dużych oczkach.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam rózgą.
Odczekuję chwilę, by warzywo puściło wodę.
Smażę dla sprawdzenia pierwszego placka i wtedy decyduję, czy dodać więcej mąki.
Osączam na papierowych ręcznikach.
Smacznego!
Posted in: cukinia,ksylitol,obiad na lato,obiad na piątek,obiad na słodko,placki
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!