.

wtorek, 21 sierpnia 2012

PLACKI Z CUKINII

Ostatnio odwiedziłam Babcię w jej mieście. A że ze swojego domu nigdy nie wypuszcza gości głodnych, przygotowała placuszki z cukinii. Ostatnią partię placków zrobiłyśmy ze startym ogórkiem kiszonym, tak dla ubarwienia tematu. Ale moje podniebienie podpowiada mi jednak, że lepszą wersją jest ta słodka.

  • cukinia około 30 cm długości
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru / ksylitolu
  • 2 jajka
  • około 1-1,5 szklanki mąki - cukinia puszcza wodę, możliwe, że Wasza będzie potrzebowała więcej lub mniej mąki dla związania masy
Cukinię obieram, trę na tarce o dużych oczkach.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam rózgą.
Odczekuję chwilę, by warzywo puściło wodę.
Smażę dla sprawdzenia pierwszego placka i wtedy decyduję, czy dodać więcej mąki.
Osączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India