.

piątek, 10 sierpnia 2012

JABŁECZNIK

Jabłecznik mojej Babci jest świetny. Najlepszą rekomendacją jest tempo w jakim znika z blachy. Pamiętam jak zawsze z Dziadkiem wyjadaliśmy po kryjomu kruszonkę!:)

Tym razem przychodzę do Was z filmikiem instruktażowym, gdzie pokazuję wszystko krok po kroku. To właściwie eksperyment, po raz pierwszy cokolwiek zmontowałam i wrzuciłam na You Tube. Myślę, że o wiele łatwiej jest coś ugotować, gdy zobaczyło się jak robi to ktoś inny. Na przykład widać tu dokładnie, jak powinna wyglądać piana, czy jak zrobić ładną kruszonkę. Jakoś tak raźniej jest się zabrać wtedy do pichcenia.
Ciekawa jestem, jak Wam się podoba? Macie ochotę na więcej takich przepisów video?




  • 4 jajka - zimne
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • kostka masła - z lodówki
  • 1 kg - słoik musu jabłkowego
Żółtka oddzielam od białek i schładzam te drugie.
Na blat wysypuję mąkę, połowę cukru, żółtka, masło i siekam nożem.
Wyrabiam dłońmi. Kroję na pół. Połowę chowam do lodówki.
Resztą wylepiam średnią prostokątną blachę. ( jeśli mus jest wodnisty - podpiekamy spód przez 10 minut, 180 st.)
Wylewam na to warstwę jabłek.
Białka ubijam na pianę z pozostałym cukrem. Na filmiku widać dokładnie jaką ma konsystencję.
Kruszę kawałeczki ciasta, tego, które było w lodówce, tak, by przykryć pianę.
Wstawiam do piekarnika 180 stopni, na około 50 minut. Jest gotowe, gdy piana się zrumieni.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India