Wersja I
- 500 ml wody
- 5 gałązek porzeczek
- 3 listki mięty
- 2 gałązki świeżej macierzanki cytrynowej
- cukier/cukier brzozowy do posłodzenia
- składniki wypisane powyżej
- 4 truskawki
- 4 maliny
- kilka wiśni
- 3 czereśnie
- 3-3.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce i zioła zalewamy wrzątkiem w zaparzaczu do kawy (takim jak na zdjęciu, prawdopodobnie z IKEI). Dociskamy je, by odcisnąć sok. Pozbywamy się ich, tak by pozostał klarowny napój. Pijemy na ciepło lub zimno. Jeżeli nie mamy zaparzacza, możemy użyć sitka.
By uzyskać kisiel, zagotowujemy oczyszczony z resztek owoców płyn. Dosładzamy. W szklance mieszamy dokładnie mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki napoju. Łączymy składniki i mieszamy na ogniu, aż uzyska pożądaną konsystencję.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!