.

środa, 18 lipca 2012

ROLADKI W SOSIE ŻURAWINOWYM

Zdecydowanie popisowy obiad mojej Babci. Nie jest jakoś szczególnie pracochłonny, a ja uwielbiam roladki z kurczaka w każdej postaci. Żurawina nadaje temu daniu wyrazu, uroku.  Co tu dużo gadać, najlepiej wypróbować samemu! Acha, zapomniałabym, latem wybieram śmietanę UHT, by nie mieć w domu niespodzianki w postaci zepsutej śmietany.

  • 1,5 szklanki bulionu (rosół lub z kostki)
  • kubek śmietany 12% UHT
  • kilkanaście orzechów włoskich
  • żółta papryka
  • słoiczek żurawiny 200g
  • 2 piersi z kurczaka
  • wykałaczki
  • łyżeczka mąki
Kurczaka rozbijam tak jak schabowe. Tnę na prostokąty (mniej więcej, nie musi być idealnie) 8x5cm. Układam na nich po 2 orzechy i pasek papryki, zawijam i spinam wykałaczką. Smażę na patelni. 
Zimny bulion, śmietanę i żurawinę łączę, zagotowuję. Wkładam do środka roladki. Duszę około 15 minut. Sos zagęszczam mąką.






















1 komentarze:

Kuchnia z Jajem pisze...

i jak? roladki Wam się udały? smakowały?

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India