.

wtorek, 24 lipca 2012

USTKA - NA OBIAD RYBA

Ustka. Urocze miasto portowe. Trzeba przyznać, że dba o atrakcje dla turystów. Organizuje Dni Morza, pokazy sztucznych ogni, zaprasza znanych artystów- w tym roku miałam okazję posłuchać Macieja Maleńczuka na żywo ( i za darmo!) Choć co prawda nie udało się go zobaczyć, wierzę na słowo, że tam był.  Dba również o podniebienie odwiedzających. Jako że nadmorski klimat wzmaga mój apetyt, skusiłam się na rybkę w chrupiącej panierce w smażalni ryb Zaułek Kapitański. Ta na zdjęciu była prawdopodobnie smażona w głębszym tłuszczu, ale możemy przygotować wersję bardziej oszczędną i obsmażyć rybę na patelni z kilkoma łyżkami tłuszczu. Naprawdę warto się skusić - panierka jest złota i chrupiąca.
  • flądra (filet lub cała bez łba)
  • mąka kukurydziana
  • ziemniaki
  • surówki-buraczki, kapusta
Flądrę panierujemy. Smażymy na złoto.
Z ziemniaków przygotowujemy domowe frytki lub puree.
Rybę podajemy z cząstką cytryny.







Maleńczuk na scenie- tyle dało się zobaczyć :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India