.

niedziela, 22 lipca 2012

FALE DUNAJU Z CZEKOLADĄ

Fale Dunaju z tego przepisu wychodzą zawsze. Nie ma chyba łatwiejszego ciasta ( no może oprócz babki ). Obiecuję, że nawet początkujący kuchcik sobie z nim poradzi. Jest mięciutkie, dwukolorowe, nic dodać nic ująć. Ja zazwyczaj robię je bez kremu budyniowego, a tradycyjne wiśnie zastępuję czekoladą. Przepis dostałam od koleżanki - Marty. A po raz pierwszy miałam okazję jeść ten placek w tramwaju!

CIASTO
  • 250g masła- wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  •  2 i 1/3 szklanki mąki
  • torebka proszku do piieczenia ( ok 15 gram )
  • 2 łyżki kakao
  • 400g wiśni lub półtorej czekolady truskawkowej Milka
KREM
  • 2 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła
  • 2 łyżki kirszu
  • 2 łyżki kakao / polewa czekoladowa
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki oprócz wiśni i kakao miksujemy dokładnie.
Połowę ciasta wylewamy na średnią prostokątną blachę z papierem do pieczenia.
Kakao łączymy z drugą połówką ciasta, również wykładamy na blachę. Wyrównujemy wierzch.
Na to kładziemy wiśnie lub kostki czekolady.
Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.( Nie za długo, by się nie wysuszył. )

Krem
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu, ucieramy z masłem, alkoholem i cukrem.
Przestudzony wylewamy na wystudzone ciasto. Posypujemy kakaem.























0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India