.

sobota, 28 lipca 2012

KOMPOT Z CZEREŚNI I WIŚNI

Kompotu nie muszę przedstawiać, wszyscy dobrze go znamy ze stołówek, czy babcinych obiadków. Gdy trzeba, ochłodzi, w zimne dni rozgrzeje. Mnie przyciąga niesamowity zapach jaki roztacza cynamon i goździki, każde miejsce na ziemi przypomina dom.

Przyprawy:

  • 6 goździków
  • ziarenko kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
Owoce:
  • kilka plasterków suszonych jabłek
  • kilkanaście rodzynek
  • 2.5- 3 szklanki czereśni i wiśni z przewagą tych pierwszych
  • cukier do smaku
Wodę zagotowuję z przyprawami. Przelewam przez sito, by pozbyć się goździków itd.
W tej samej wodzie gotuję owoce, około 20min, na malutkim ogniu. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India