Lubię takie domowe smaki. Kapuśniak na boczku roztacza cudny zapach, a moja Babcia Janka zawsze powtarza, że dom musi pachnieć obiadem. Tę zupę najchętniej jadłabym siedząc w wygodnym bujanym fotelu z drewna, takim, jak kiedyś stał właśnie u Babci.
- 2 litry rosołu ( lub po jednym litrze rosołu i wody )
- boczek w kostce
- włoszczyzna
- 3 spore ziemniaki
- majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku, sól, pieprz
- 50dag kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Rosół zagotowuję z boczkiem, warzywami oraz ziołami i koncentratem.
Gdy ziemniaki zmiękną, dodaję kapuste i gotuję tak długo,aż puści smak. Zazwyczaj około 20-30 minut.
Posted in: boczek,kapuśniak,kiszona kapusta,obiad,Potrawy z Dzieciństwa,szybko,tanio,z rosołu,zupy
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!