.

poniedziałek, 16 lipca 2012

CRUMBLE

Czyli jeden z prostszych pomysłów na ciekawy deser- owoce pod kruszonką. Pachnie cynamonem, rozgrzewa. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że pasowałoby nawet na Święta Bożego Narodzenia, tyle że wykonane byłoby z mrożonek. Moim zdaniem najlepiej smakuje mix owocowy, ale można użyć na przykład wyłącznie truskawek, czyli bezproblemowych owoców. Używam tego słowa, bo czereśnie przyszło mi drylować ręcznie- nie jestem u siebie w kuchni i nic nie mogę znaleźć... Ale dla takiego cudeńka było warto!

SPÓD:

  • 1-2 kg owoców, w zależności jak duże mamy naczynie żaroodporne
  • tutaj znalazły się: czereśnie (główny składnik), troszkę wiśni, porzeczki, aronia, około 10 kulek agrestu


KRUSZONKA:
  • czubata szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru (lub cukier puder)
  • 3/4 szklanki ciastek cynamonowych ( takie cienkie serduszka )
  • 100 g masła z lodówki
  • (opcjonalnie: płatki migdałów pół szklanki)

Ciastka cynamonowe powinniśmy dostać w warzywniaku, czy małym markecie. A jeśli się nie uda, zastępujemy je dowolnymi łatwo kruszącymi się ciachami, wtedy dodajemy szczyptę cynamonu od siebie.
  1. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, wkładam do niego owoce wyłożone w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym .
  2. W tym czasie robię kruszonkę- po prostu mieszam wszystkie składniki i rozcieram rękami, tak by powstały grudki.
  3. Na owoce wykładam kruszonkę, zapiekam 20-25 min, w 180 stopniach.
  4. Można podawać na ciepło i na zimno.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India