SPÓD:
- 1-2 kg owoców, w zależności jak duże mamy naczynie żaroodporne
- tutaj znalazły się: czereśnie (główny składnik), troszkę wiśni, porzeczki, aronia, około 10 kulek agrestu
KRUSZONKA:
- czubata szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru (lub cukier puder)
- 3/4 szklanki ciastek cynamonowych ( takie cienkie serduszka )
- 100 g masła z lodówki
- (opcjonalnie: płatki migdałów pół szklanki)
Ciastka cynamonowe powinniśmy dostać w warzywniaku, czy małym markecie. A jeśli się nie uda, zastępujemy je dowolnymi łatwo kruszącymi się ciachami, wtedy dodajemy szczyptę cynamonu od siebie.
- W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, wkładam do niego owoce wyłożone w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym .
- W tym czasie robię kruszonkę- po prostu mieszam wszystkie składniki i rozcieram rękami, tak by powstały grudki.
- Na owoce wykładam kruszonkę, zapiekam 20-25 min, w 180 stopniach.
- Można podawać na ciepło i na zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!