Zazwyczaj kisiel owocowy ze sklepu prawie nie ma smaku. A już koło owoców to prawdopodobnie nawet nie leżał. Dlatego też, jako że lubię ten nieskomplikowany deser, zapraszam na wersję domową. Syrop daktylowy znalazłam w sklepiku ze zdrową żywnością, ale można go zastąpić bardziej popularnym smakiem. Wcześniej mieliście okazję zapoznać się już z
lodami daktylowymi, które biją na głowę każde inne!
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 4 - 4,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500ml wody (dwie szklanki)
- 1-2 łyżki cukru
Zagotowujemy półtorej szklanki wody z syropem i cukrem.
W reszcie wody rozmieszajmy mąkę, wlejmy do wrzątku, mieszając.
Pamiętajmy, że łyżka łyżce nie równa, więc jeśli mamy maluśkie łyżeczki nasypmy więcej mąki i na odwrót.
Posted in: daktyle,desery,kisiel,syrop daktylowy
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!