.

poniedziałek, 9 lipca 2012

ZUPA OWOCOWA NA LATO

To zdecydowanie jedna z moich ukochanych potraw. Wspaniała na ciepło i na zimno. Z makaronem lub bez. Najbardziej lubię, gdy dominują wiśnie, ale proporcje można mieszać, skład modyfikować  Można także przyrządzić ją z samych wiśni (np. takich z zaprawy na zimę lub mrożonych) . Kisielu też nie trzeba dodawać, choć to sprawia, że zupa jest bardziej sycąca.
  • 5 szklanek owoców w tym: 2.5 wiśni, 2 czereśni, pół szkl. agrestu i porzeczek.
  • tyle samo szklanek wody 
  • pół torebki kisielu truskawkowego albo poziomkowego
  • cukier do smaku
Owocki (używam wydrylowanych) wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy około 30 minut. Lub tak długo, by puściły sok i woda przeszła smakiem i nabrała soczystego czerwonego koloru. Pod koniec dodajemy kisiel rozmieszany w połowie szklanki zupy, mieszamy, do momentu zgęstnienia.






















0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India