.

środa, 25 lipca 2012

AMERYKAŃSKIE PANCAKES

Z pewnością amerykańskie naleśniki kojarzą Wam się z syropem klonowym i spływającym masłem po gorących jeszcze plackach. Tak, to właśnie o nich mowa. Miały być podane z czarnym bananem, ale okazał się być nie zbyt ciekawy w smaku ( niesmaczny to za mało powiedziane). W zależności od dodatków będą pasowały na śniadanie lub wegetariański obiad na piątek. Mi posłużyły za śniadanko, w akompaniamencie mleka i jabłka. Najbardziej smakują, gdy są letnie. Są beztłuszczowe i pulchne, pychota!

Na 11 placuszków o średnicy 12 cm:
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru / ksylitolu ( można nie używać)
  • 2 duże jaja

Mleko roztrzepuję z cukrem i jajkami, tak, by podwoiły objętość i powstała piana.
Porcjami dodaję mąkę, delikatnie mieszam.
Pierwszego placuszka smażę na odrobince oleju, resztę już na suchej patelni - dzięki temu mają taki równomierny złocisty kolor.
























0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India