.

niedziela, 2 września 2012

SORBET ŚLIWKOWY

Dla mnie sorbety muszą mieć wyrazisty, mocno owocowy i orzeźwiający smak. Taki jest właśnie sorbet śliwkowy. Lubicie sorbety? Jakie smaki najbardziej?

  • 3 łyżki syropu malinowego lub porzeczkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 kg śliwek
  • 3/4 szklanki cukru
  • opcjonalnie - 1 łyżka dobrego alkoholu
Śliwki pozbawione pestek przesmażam na dżem.
Pod koniec smażenia dodaję cukier.
Gdy owoce przestygną, miksuję je bardzo dokładnie.
Dodaję pozostałe składniki.
Przekładam masę do pojemnika i mrożę przez około 1,5 godziny.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India