.

środa, 26 września 2012

RYBA PO GRECKU

Rybę po grecku przygotowuje się zazwyczaj na Święta. To właśnie one chodzą mi ostatnio po głowie, zapach pierniczków, barszcz z pasztecikami...
Po prostu musiałam ją przyrządzić.
Jeżeli macie do wyboru tylko rybę mrożoną, to koniecznie dobrze ją rozmroźcie. Papierowym ręcznikiem osuszajcie ją z topniejącej wodnej glazury.

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ok.700g ryby np. mintaja
  • mąka - do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki wody
  • 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego

Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Dusimy na dużej patelni ( na oleju ) pod przykryciem z przyprawami i 1/3 szklanki wody.
Około 20 minut.
Cebulę podsmażamy osobno - kosteczka.

Rybę panierujemy w mące i smażymy na złoto z obu stron.

Do sosu warzywnego dolewamy 3/4 szklanki wody z rozrobionym w niej koncentratem. Dodajemy cebulkę.
Dusimy kolejne 20 minut, aż nadmiar płynu odparuje.

Układamy w misce warstwy- sos, ryby, tak, by na wierzchu znajdowały się warzywa.
Chłodzimy. Pyszności!

             Można podać z kuskusem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India