.

czwartek, 13 września 2012

CHRUPIĄCE BABECZKI Z LAWENDĄ

Mieliście okazję wypić już ze mną kompot lawendowo-pomarańczowy, dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie lawendy, Dzięki niej babeczki mają piękny zapach i oryginalny, ''chłodny'' smak, który przywodzi mi na myśl piękne obrazy norweskich fiordów.
Uwaga! To ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko!

Ponad 40 babek:
  • 1 4/5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru -(lepiej puder, wtedy trochę mniej)
  • 1 jajko
  • pół masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 główki lawendy
Kwiatki lawendy zdejmujemy z gałązki.
Masło siekamy nożem.
Ciasto zagniatamy.
Rozwałkowujemy bardzo cienko - około 1mm.
Szklanką wycinamy koła.
Posmarowane masłem foremki wylepiamy ciastem.
Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
Pieczemy ok. 8 minut w 180st.  lub do momentu, gdy się zrumienią.

           Dekorujemy bitą śmietaną, owocami, czego dusza zapragnie.






















0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India