Jeśli mamy zielone szparagi, można zamiast ciemnego użyć jasny makaron, na talerzu lepiej wyglądają kontrasty. Udekorowałam całość listkami świeżej bazylii, prosto z balkonu. :)
Potrzebujemy:
- pęczek szparagów (mogą być ze słoiczka)
- kilka plasterków szynki lub boczku
- 2 pomidory
- 200g makaronu razowego (można dorzucić więcej, zależy ile osób będzie pałaszować sałatkę)
- cebula
- bazylia do dekoracji
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Szparagi obieramy (najłatwiej obieraczką) i odcinamy lub odłamujemy twarde końcówki. Zielonych nie trzeba obierać.
Zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wkładamy szparagi, białe gotujemy ok.10 minut, zielone ok.4min. Sprawdzamy widelcem, czy są dość miękkie. Koniecznie muszą być świeże, inaczej wyjdą gorzkie!
Dowolnie pokrojone szparagi i cebulkę (w kostkę lub piórka) podsmażamy chwilkę na patelni.
Mieszamy wszystkie składniki, skrapiamy oliwą i cytryną, ozdabiamy bazylią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!