.

wtorek, 5 czerwca 2012

SAŁATKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI

Na przełamanie deszczowego dnia, prościutka, ale wykwintna sałatka. Jako że mamy obecnie sezon szparagowy, goszczą one dziś na moim stole.
Jeśli mamy zielone szparagi, można zamiast ciemnego użyć jasny makaron, na talerzu lepiej wyglądają kontrasty. Udekorowałam całość listkami świeżej bazylii, prosto z balkonu. :)

Potrzebujemy:
  • pęczek szparagów  (mogą być ze słoiczka)
  • kilka plasterków szynki lub boczku
  • 2 pomidory
  • 200g makaronu razowego (można dorzucić więcej, zależy ile osób będzie pałaszować sałatkę)
  • cebula
  • bazylia do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
Ugotujmy makaron.
Szparagi obieramy (najłatwiej obieraczką) i odcinamy  lub odłamujemy twarde końcówki. Zielonych nie trzeba obierać.
Zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wkładamy szparagi, białe gotujemy ok.10 minut, zielone ok.4min. Sprawdzamy widelcem, czy są dość miękkie. Koniecznie muszą być świeże, inaczej wyjdą gorzkie!
Dowolnie pokrojone szparagi  i cebulkę (w kostkę lub piórka) podsmażamy chwilkę na patelni.
Mieszamy wszystkie składniki, skrapiamy oliwą i cytryną, ozdabiamy bazylią.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India