.

poniedziałek, 25 czerwca 2012

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PORZECZKAMI


Ten smakołyk będzie idealnie pasował do piknikowego kosza. Zwłaszcza, że zrobienie go zajmuje mało czasu. Pasują do niego wszystkie kwaskowate owoce, więc truskawki i porzeczki można zastąpić malinami, jagodami, agrestem, co kto lubi. Przepis zaczerpnęłam z reklamy margaryny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała :D. Ciacho wyrasta na około 4 centymetry, piekłam w małej prostokątnej blaszce. Znika baaardzo szybko!
  • 150 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • dwie szklanki mąki + czubata łyżka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża garść porzeczek
  • około 10 truskawek
Masło w temp. pokojowej ubijamy z cukrem.
Dodajemy jajka, miksujemy.
Dodajemy mąkę i proszek.
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, wykładamy połowę ciasta.
Wyrównujemy. Układamy na nie porzeczki.
Wylewamy kolejną porcję ciasta, układamy na górze truskawki w plasterkach.

Pieczemy około 25-30 minut, w 180 stopniach lub do suchego patyczka.







0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India