.

piątek, 15 czerwca 2012

ZUPA KMINKOWA

Zupę kminkową jadłam bardzo dawno temu, w Karczmie pod Kluką w Słupsku. Tutaj znajdziecie ją w internecie: http://www.podkluka.pl/ . Wcześniej nawet nie miałam pojęcia o istnieniu takiej potrawy. Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie jej samodzielnie. Gdy zostało mi trochę rosołu (nic nie może się zmarnować:), nadarzyła się wreszcie okazja. A jako ciekawostka, powiem, że kminek działa łagodząco na układ trawienny i odświeża oddech.:)

  • 4 szklanki rosołu
  • 2 garści usmażonego boczku pokrojonego w kosteczkę
  • dwie łyżeczki kminku mielonego
  • kilka łyżek śmietany
  • łyżka mąki (nie trzeba)
  • majeranek
  • troszkę kurkumy ( dla ładnego koloru)
  • papryka słodka w proszku 
  • kilka ziemniaków w kostkę
Wykonanie zajmie dosłownie chwilę. Boczek rumienimy na patelni. I łączymy wszystkie składniki. Gotujemy około 20minut, by przeszła smakiem kminku i pyrki zmiękły. Jeśli zagęszczamy mąką to robimy to na końcu, dokładnie mieszając, by nie było żadnych grudek.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India