.

czwartek, 14 czerwca 2012

SPAGHETTI SYCYLIJSKIE

Sycylia, największa wyspa na Morzu Śródziemnym, słynie ze słonecznego klimatu. To właśnie tutaj zobaczymy słynny wulkan Etna i skosztujemy wyśmienitych win Marsala. Zapraszam do spróbowania oryginalnego i wykwintnego obiadu prosto z tej malowniczej wyspy. Od siebie dodałam sok pomarańczowy oraz boczek, by spaghetti było bardziej treściwe. Smacznego!

Do przyrządzenia potrzebujemy:
  • dwa małe bakłażany ( wybieramy mniejsze ze względu na to, że mają mniej goryczki)
  • 4 ząbki czosnku
  • makaron (np. trójkolorowy jak na fotografii)
  • 5 dorodnych pomidorów
  • świeża bazylia
  • chilli w dowolnej postaci
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • (boczek) w wersji wege pomijamy
Bakłażany kroimy na paski o długości około 3 cm. Nie obieramy go. Równomiernie podsypujemy solą i polewamy sokiem pomarańczowym. Odstawiamy na pół godziny zawinięty w ściereczkę.
Dzięki soleniu nie będzie tak mocno chłonął oleju.
Dusimy go na patelni. (smażymy pod przykrywką)
Na ten sam olej kładziemy rozdrobniony czosnek i pomidory, chilli, smażymy do momentu, gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bakłażan.
Kruszymy część fety, bazylię i mieszamy wszystko razem z makaronem.
Jeżeli używamy boczku, podsypujemy potrawę chrupiącym, usmażonym mięskiem już po wyłożeniu na talerz. Ozdabiamy serem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India