.

poniedziałek, 28 maja 2012

CIASTO BLUE

Gdy otwieram lodówkę, ciągle widzę prawie pełną butelkę syropu Blue Curacao. Hmm, coś trzeba było z niego wykombinować...Będzie to proste ciacho z niebieskim kremem!

Składniki na:
        1) Biszkopt
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki ( połowa to ziemniaczana, połowa zwykła)
  • 7-8 łyżek cukru albo ksylitolu
  • czubata łycha proszku do pieczenia
      2) Krem niebieski
  • 4 łyżki blue curacao
  • szklanka śmietany 36 %
  • łyżka cukru pudru (można dodać więcej)
      3)Krem biały
  • szklanka kremówki (36%)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu blue curacao
      Plus:
  •  śmietan fix - jedno opakowanie
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut,sprawdzamy patyczkiem (musi być suchy).
W jednej misce ubijamy kremówkę 500ml ze śmietan fixem. Dzielimy na pół. Z jednej części przygotowujemy krem biały, z drugiej niebieski. Ciasto przekładamy kremami.
Wierzch można posypać kakao. Całość - do lodówy.
Ciacho najlepsze jest następnego dnia, gdy krem zesztywnieje.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India