- 50 g masła
- pół szklanki cukru
- 200g grubych wiórków kokosowych
- 2 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub 1 budyń waniliowy w proszku)
- opcjonalnie budyń do nadziewania
Wykonanie:
1. W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dosypujemy cukier i zestawiamy z ognia.
2. Dodajemy wiórki kokosowe, energicznie mieszamy.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do wiórków i dokładnie mieszamy (nie martwimy się, że piana opadnie).
4. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy.
5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy- możemy je nakładać łyżką lub jak ja formować kuleczki za pomocą dłoni.
6. Jeśli chcemy możemy po upieczeniu i wystygnięciu, nadziać kuleczki budyniem za pomocą strzykawki.
Piekarnik 180°C
8-10 minut - lub gdy zrobią się rumiane.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!