.

poniedziałek, 7 maja 2012

KOKOSANKI

Składniki:

  • 50 g masła 
  • pół szklanki cukru
  • 200g grubych wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub 1 budyń waniliowy w proszku)
  • opcjonalnie budyń do nadziewania

Wykonanie:
1. W garnuszku rozpuszczamy masło, gdy będzie płynne dosypujemy cukier i zestawiamy z ognia.
2. Dodajemy wiórki kokosowe, energicznie mieszamy.
3. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do wiórków i dokładnie mieszamy (nie martwimy się, że piana opadnie).
4. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy.

5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy- możemy je nakładać łyżką lub jak ja formować kuleczki za pomocą dłoni.

6. Jeśli chcemy możemy po upieczeniu i wystygnięciu, nadziać kuleczki budyniem za pomocą strzykawki.

Piekarnik 180°C
8-10 minut - lub gdy zrobią się rumiane.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India