.

środa, 2 stycznia 2013

TARTA SZPINAKOWA Z FETĄ

Na Sylwestra przygotowałam coś dla wielbicieli szpinaku. Spód to właściwie połączenie ciasta kruchego i tego typowego do tart. Jeśli ten zielony przysmak wam nie przypadnie do gustu, możecie zastąpić go dowolnym nadzieniem, np. pieczarkowym.

Ciasto
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody
  • 100g masła (połowa kostki)
Nadzienie
  • 450g mrożonego, dobrze rozdrobnionego szpinaku / puree ze szpinaku
  • opakowanie fety
  • 2 żółtka
  • pieprz 
  • pół łyżeczki musztardy
  • 5 ząbków czosnku
(Do ozdoby)
  • łosoś w plasterkach
Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim okrągłą formę, najlepiej by miała odpinane boki.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Ma się troszkę zarumienić i stwardnieć.

Szpinak, przyprawy i pokrojony czosnek wrzucamy na patelnię i gotujemy go tak długo, aż zbędna woda odparuje całkowicie.
Dodajemy połowę kostki fety. Dokładnie mieszamy na gazie. Część fety powinna się rozpuścić.
Gdy masa przestygnie, dodajemy żółtka. 

Przestudzony spód tarty smarujemy pozostałą fetą. Nakładamy szpinakową miksturę i zapiekamy około 15 minut.
Gotowe!



0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India