.

wtorek, 22 stycznia 2013

CIASTECZKA CYNAMONOWE OBLANE BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Czy do tytułu muszę dodawać coś więcej? Jestem ogromnym łakomczuchem, ale lubię sobie czasem schrupać coś małego... Metodą prób i błędów doszłam wreszcie do kruchych ( a nie twardych jak głaz! ) ciastek. Koniecznie oblejcie je białą czekoladą, wtedy są najlepsze!

A jeśli jednak nie używacie białej czekolady, to dodajcie więcej cukru! ( duuużo więcej ).

Receptura na około 60 ciasteczek wygląda tak:

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 - 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki miękkiego masła 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 kakao
  • pół łyżki goździków drobniutko zmielonych
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 - 2 białe czekolady
Lepimy z tego wszystkiego kulę, rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wycinamy małe kształty, np. gwiazdki.
Pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( garnek z połamaną czekoladą nad garnkiem z wrzącą wodą ).
oblewamy czekoladą.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India