.

piątek, 11 stycznia 2013

JABŁKA ZAPIEKANE Z CYNAMONEM I KREMEM BUDYNIOWYM

Panie Brunetti, podano do stołu!
Ten deser jabłkowy znalazłam w książce ,,Szczypta Wenecji''. To zbiór przepisów kulinarnych pojawiających się na stole rodziny Brunettich oraz fragmentów różnych powieści Donny Leon. Autorka zarysowuje czytelnikowi weneckie obyczaje, a babcie wciskające się w kolejkę porównuje do walczącego Napoleona... Jest zabawnie, no i smacznie, jak na książkę kucharską przystało.

Trochę zmodyfikowałam przepis - dodałam mniej cukru i jedno żółtko więcej. I jak to ja - więcej cynamonu!


  • 4 duże jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 5-6 łyżek mąki
  • pół skórki z cytryny ( w 3 dużych kawałkach )
  • 500 ml mleka ( 2 szklanki )
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, plasterki. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy równomiernie cynamonem i cukrem.
Zapiekamy 30 min w 180 stopniach.

Krem
Żółtka ucieramy z jajkami, mieszamy z mąką.
Dodajemy ciepłe mleko i skórkę cytryny.
Stawiamy na gazie i mieszamy aż całość zgęstnieje, wyjmujemy skórki.

Wylewamy gorącą masę na jabłka i zapiekamy jeszcze około 10 minut.






















0 komentarze:

Prześlij komentarz

By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India