Dla mnie sorbety muszą mieć wyrazisty, mocno owocowy i orzeźwiający smak. Taki jest właśnie sorbet śliwkowy. Lubicie sorbety? Jakie smaki najbardziej?
- 3 łyżki syropu malinowego lub porzeczkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 kg śliwek
- 3/4 szklanki cukru
- opcjonalnie - 1 łyżka dobrego alkoholu
Śliwki pozbawione pestek przesmażam na dżem.
Pod koniec smażenia dodaję cukier.
Gdy owoce przestygną, miksuję je bardzo dokładnie.
Dodaję pozostałe składniki.
Przekładam masę do pojemnika i mrożę przez około 1,5 godziny.
Posted in: desery,dietetyczne desery,owoce,sorbet,syrop malinowy,syrop porzeczkowy,śliwki
Wyślij pocztą e-mail
Wrzuć na bloga
Udostępnij w usłudze Facebook
0 komentarze:
Prześlij komentarz
By napisać komentarz wybierz opcję ''Nazwa'' i w okienku wpisz swoje imię:D Zachęcam gorąco!