.

piątek, 31 sierpnia 2012

CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z KRATKĄ

Od dawna czaiłam się na placek z kratką:) Jest przepyszny i pięknie zdobi stół. Zamiast śliwek można użyć wydrylowanych wiśni z odrobiną cynamonu. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało :)



Masa owocowa:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1/3 szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jaja + jedno do posmarowania kratki
  • 1/3 szklanki cukru ( można więcej, ja wolę mniej słodkie ciasta )
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 150 g miękkiego masła
Śliwki:

Do śliwek bez pestek dodaję 1/3 szkl. wody.
Przesmażam na patelni na dżem. Mieszam, by się nie przypalił.
     Jeśli używam wiśni - robię to krócej, tak, by się nie rozpadły.
Na koniec wsypuję cukier.
Rozrabiam w 2 łyżkach wody mąkę kukurydzianą.
Dodaję do dżemu i mieszam na ogniu przez około 2 minuty.
Odstawiam do wystygnięcia.

Ciasto:

Łączę wszystkie składniki, zagniatam. Dzielę na 3 części.
Dwoma wylepiam okrągłą odpinaną tortownicę.
Ciasto wstawiam do lodówki na pół godziny.
Spód piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
Smaruję powidłami.
Rozwałkowuje 1/3 ciasta. Wycinam dugie paski - 2 cm szerokości.
Kładę na ciasto tak, by powstała kratka. Smaruję ją roztrzepanym jajkiem.
Piekę całość 20-25 minut w 180 stoniach.


czwartek, 30 sierpnia 2012

ZAWIJANE ZRAZY WOŁOWE

Tradycyjne potrawy zawsze roztaczają taki piękny zapach w całym domu... Zrazy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa.
Zawsze miałam opory przed przygotowywaniem dań z wołowiny, ale dodatek musztardy sprawia, że mięso będzie mięciutkie, rozpływające się w ustach.
          A jakie są wasze metody na miękką wołowinę?

Zapraszam także na film :)



12 roladek:
  • 3 szklanki rosołu
  • mąka do obtaczania
  • 3 płaty mięsa wołowego
  • duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • musztarda np. Kamis rosyjska
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz
Cienko rozbijam mięso, dzielę na 12 kawałków.
Wierzch każdego smaruję warstwą musztardy ( nie ma co żałować ).
Na to kładę paski cebuli i ogórka.
Zawijam i spinam 2 wykałaczkami.
Obtaczam w mące. Smażę z obu stron.
Przekładam do garnka. Zalewam rosołem, dodaję pozostałe ogórki, cebulę oraz przyprawy.
Duszę pod przykrywką 1,5 godziny.


środa, 29 sierpnia 2012

ZUPA ŚLIWKOWA

Sezon na śliwki węgierki w pełni. Na pierwszy ogień poszła łatwa i lekka zupka. Możecie śmiało zjeść ją bez żadnych dodatków lub zabielić śmietanką. Sprawdzi się jako obiad ( np. z plackami z jabłkami ) lub jako dietetyczna przekąska między posiłkami. Jedliście kiedyś taką zupę? Jak Wam smakowała?

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 4 szklanki wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • cukier / ksylitol do smaku
Śliwki pozbawiamy pestek. Dodajemy wodę i przyprawy.
Trzymamy całość na średnim gazie około 30 minut.
Gdy ostygnie - miksujemy.

Smacznego!



wtorek, 28 sierpnia 2012

CIASTO Z BAKALIAMI I CYNAMONEM

Kto się skusi na kawałeczek ciasta pachnącego cynamonem? W którym zatopione są migdały i kawałki czekolady? Delikatne i rozpływające się w ustach? Naprawdę zachęcam do skosztowania! :) Ach, i żeby nie było, że nie mówiłam, ciacho jest mocno niedietetyczne, wręcz tłuściutkie :)

Składniki płynne - niech będą w temperaturze pokojowej.

  • kostka masła 200g bez 2 łyżek
  • 1  1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół - 3/4 szklanki cukru (może być biały lub ciemny )
  • 4 jajka
  • 50 gram migdałów (płatki lub kroimy w połówki)
  • 80 gram pokruszonej czekolady
  • garść rodzynek
  • dwie szczypty cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem i jajami.
Dodajemy mąkę, mieszamy łyżką.
Wsypujemy bakalie.
Przekładamy masę do posmarowanej masłem keksówki.
Na górze robimy łyżką podłużne rozcięcie.
Wstawiamy do 180 stopni, na około 40 minut lub gdy wbity patyk będzie suchy.

Smacznego Łasuchy!



















poniedziałek, 27 sierpnia 2012

KOMPOT ŚLIWKOWY

Tak się jakoś złożyło, że ten przepis mi się gdzieś zapodział. Ale zdjęcie w komputerze ciągle mi o nim przypominało. To smaczny kompocik ze śliwek, porzeczki można zastąpić np. malinami.

  • 1,5 kg fioletowych śliwek ( nie węgierek )
  • 5 szklanek wody
  • listek mięty
  • szklanka porzeczek / malin
  • 3 jabłka
  • cukier lub ksylitol do smaku
Śliwki pozbawiamy pestek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne.
Wszystkie składniki zagotowujemy przez około 20 minut lub do czasu gdy wszystkie ładnie puszczą sok i kompot będzie intensywnie różowy.
Chłodzimy porządnie i delektujemy się orzeźwiającym smakiem :)





















niedziela, 26 sierpnia 2012

BROWNIE Z MIGDAŁAMI

To ciacho jest tak niesamowicie czekoladowe, że mogę się założyć, że nie zjecie więcej niż dwa kawałki na raz! :) Oczywiście zależy jak duże sobie ukroicie ;) Najlepsze jest na zimno ze szklanką zimnego mleka. Gorąco polecam, spróbujcie! Dodałam do niego migdały, ale do brownies pasuje dużo dadatków. Co byście chętnie do niego dorzucili? Wiśnie? Skórkę pomarańczową?


  • 2 czekolady gorzkie
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 4/5 szklanki mąki ( rysuję podziałkę markerem na szklance )
  • 50g migdałów
Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Studzę.
Jaja ubijam z cukrem. Wlewam masę czekoladową i miksuję.
Dodaję mąkę. Mieszam.
Wsypuję przekrojone na pół migdały.
Wylewam na średnią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
180 stopni, 20 minut.
   Pycha i na gorąco i na zimno!





















sobota, 25 sierpnia 2012

KOCIOŁEK MEKSYKAŃSKI

Dzisiaj z chęcią poczęstuję Was odrobiną gorącego meksykańskiego słońca. Wyjątkowo szybkim daniem, bo robi się je w niecałe 15 minut. Nazwa też wydaje mi się urocza :)

2-3 osoby:
  • 200g mielonego mięsa z szynki
  • puszka pomidorów krojonych
  • czerwona fasola w puszce - odsączam z płynu
  • pietruszka
  • bazylia
  • słodka papryka w proszku
Można pominąć:
  • 1 ząbek czosnku
  • czerwona papryka (świeża)
Wszystkie składniki oprócz mielonego wrzucam do jednego garnka i gotuję. W tym czasie smażę mięso na patelni, solę i pieprzę. Gdy będzie gotowe, dodaję do garnka i jeszcze chwilkę gotuję.
Podajemy z bagietką.



piątek, 24 sierpnia 2012

PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM

Do stołu zasiądzie z nami Tradycja. Nie mogło ich zabraknąć na blogu. Jak to ja, pozwoliłam sobie jednak na drobne urozmaicenie w postaci żółtego sera. Wiem, że w Wielkopolsce niektórzy jedzą je na słodko. A Wy co wolicie - placuszki słodkie czy wytrawne?

  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 3 łyżki startego żółtego sera
Opcjonalnie :
  • majeranek - łyżeczka
  • czosnek w proszku - pół łyżeczki

Cebulkę kroję bardzo drobno, rumienię na patelni.
Ziemniaki obieram i trę na tarce o dużych oczkach.
Mieszam z resztą składników.
Smażę na gorącym tłuszczu.




czwartek, 23 sierpnia 2012

JAK WYCZYŚCIĆ BLACHĘ DO PIECZENIA?

Stara, brudna blaszka nie wygląda zbyt estetycznie. Postanowiłam się z nią rozprawić i Wam też to polecam:) Mój sposób jest super łatwy. Te kilka potrzebnych rzeczy z pewnością macie w swojej kuchni. A jeśli nie, to bez problemu je kupicie. A jakie są Wasze sposoby na taki brud?

  • kilka torebek kwasku cytrynowego 
  • 2 torebki sody oczyszczonej
  • druciak kuchenny

 Tak wygląda moja blaszka przed ''zabiegiem upiększającym''.











Zasypuję ją sodą i kwaskiem.













Zalewam wodą.
Zostawiam na noc.










Połowę wyczyściłam drucianym drapakiem, by lepiej było widać różnicę.













środa, 22 sierpnia 2012

KURCZAK W SOSIE SOJOWYM Z POMARAŃCZAMI I CUKINIA

Ten obiad to prościzna. Ja podałam go z frytkami. Frytki nie były moim pomysłem, myślałam raczej o kaszy kuskus. Dopiero w trakcie okazało się, że wszystko na talerzu jest smażone... Wątroba wytrzyma sporo.  Pomidory nadały lekkości daniu, całe szczęście, że miałam je akurat w lodówce.

  • 2 piersi z kurczaka
  • sos sojowy 
  • pomarańcza
  • cukinia
  • kasza kuskus / zwykła / frytki / chleb
  • 2 pomidory

Kurczaka kroję w kostkę. Zalewam sosem sojowym.
Z pomarańczy wycinam fileciki - wzdłuż żyłek wykrawam nożem cząstki owocu, tak by nie miały skórki.
Dodaję do kurczaka.
Odstawiam na kilka godzin.
Smażę najpierw mięso, na sam koniec dorzucam na patelnię pomarańczę.

Cukinia
By uzyskać taki wzorek jak na zdjęciu obieram warzywo niecałkowicie, w paski około 1,5 cm.
Kroję dosyć cienko - 1cm.
Smażę na rumiano. Doprawiam solą.

Frytki
Kroję ziemniaki w słupki i wrzucam na bardzo gorący olej. Jest odpowiedni, gdy zanurzona frytka wypuszcza ''bąbelki'' i lekko skwierczy.






















wtorek, 21 sierpnia 2012

PLACKI Z CUKINII

Ostatnio odwiedziłam Babcię w jej mieście. A że ze swojego domu nigdy nie wypuszcza gości głodnych, przygotowała placuszki z cukinii. Ostatnią partię placków zrobiłyśmy ze startym ogórkiem kiszonym, tak dla ubarwienia tematu. Ale moje podniebienie podpowiada mi jednak, że lepszą wersją jest ta słodka.

  • cukinia około 30 cm długości
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru / ksylitolu
  • 2 jajka
  • około 1-1,5 szklanki mąki - cukinia puszcza wodę, możliwe, że Wasza będzie potrzebowała więcej lub mniej mąki dla związania masy
Cukinię obieram, trę na tarce o dużych oczkach.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam rózgą.
Odczekuję chwilę, by warzywo puściło wodę.
Smażę dla sprawdzenia pierwszego placka i wtedy decyduję, czy dodać więcej mąki.
Osączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!


poniedziałek, 20 sierpnia 2012

SZASZŁYKI Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ

Szaszłyki kojarzą się z latem, grillem, ale ja przyrządzam je też z łatwością w domu, na patelni. Ładnie zwinięta szynka zdobi danie i urozmaica je. A jeśli miałabym robić je na grillu, zrobiłabym wszystko tak jak w instrukcji poniżej, a nad żarem tylko je podgrzała.

  • patyki do szaszłyków
  • 2 piersi kurczaka- kroimy w kostkę
  • przyprawa do grilla np. Kamis
  • 2 cebule
  • 3ogórki kiszone
  • 1 papryka 
  • 3 pomidory
  • kilka plastrów dobrej szynki
Mięso smażę z cebulą, mocno posypuję przyprawą. 
Używam Kamisa bo nie zawiera w składzie glutaminianu sodu.
Warzywa kroję w dużą kostkę.
Plastry szynki kroję i składam dwukrotnie lub zwijam w rulonik i nadziewam razem z pozostałymi produktami na patyki. 
Podaję z bagietką i lekką sałatką.






niedziela, 19 sierpnia 2012

KOMPOT JABŁKOWY

Tradycyjny pyszny kompocik.  Myślę, że najbardziej będą tutaj pasować kwaskowate jabłka. Przygotujecie go szybciutko, jeśli nie chce Wam się obierać jabłek ze skórki. Ale uważam, że takie obrane smakują o niebo lepiej.

  • 14 średnich jabłek ( średnica około 6 cm )
  • 6 szklanek zimnej wody
  • plaster cytryny
  • miód / ksylitol 4 łyżki
  • 1-2 goździki
Pokrojone w ćwiartki, bez gniazd nasiennych jabłuszka  i inne składniki wrzucam do wody. Stawiam na średnim ogniu na 15 minut.
Najlepszy jest schłodzony :)

sobota, 18 sierpnia 2012

HERBATNIKI ANGIELSKIE Z BUDYNIEM WANILIOWYM

Jak to często ze mną bywa, w kuchni króluje przypadek. Dzisiaj miałam ochotę na herbatniki, wyszperałam z książki o herbatach przepis na te pyszne ciasteczka. Ale nie miałam wystarczająco dużo mąki ziemniaczanej. Na szczęście w szafce schował się budyń waniliowy i uzupełniłam brakujące 2 cm w szklance. Efekt - rewelacja. Jestem całkowicie pewna, że je polubicie :)

Około 120 ciastek:
  • budyń z cukrem 60g, najbardziej lubię Winiary
  • mąka ziemniaczana - trochę mniej niż szklanka, poniżej wyjaśnię dokładnie
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła 
  • niecałe pół szklanki cukru / ksylitolu
  • pół szklanki mleka 
  • pół łyżeczki sody
Budyń wsypuję na dno szklanki i dopełniam mąką ziemniaczaną.
Do garnka wsypuję wszystkie składniki. Łączę je.
Przekładam na blat, dokładnie ugniatam ( radzę Wam podzielić je sobie na kilka mniejszych kawałków i ugniatać z osobna).
Rozwałkowuję na 3mm. Wycinam w małe półksiężyce.
Piekę w 180°C, 7 minut. Dół będzie lekko złocisty. Gdy wystygną zrobią się chrupiące.






















piątek, 17 sierpnia 2012

JAK ODNOWIĆ SZAFKI KUCHENNE?

Czas na zmiany! Miałam ochotę ożywić starą kuchnię, wprowadzić więcej światła. Często tu przebywam, więc nudne szafki i brzydki stół  postanowiłam odnowić za pomocą okleiny z Castoramy. Najtrudniej było okleić stół, bo ma dosyć dużą powierzchnię i ciągle robiły się bąbelki powietrza. Z szafkami poszło już gładko bo nabrałam wprawy. Ręce zmęczone, ale za to jaka satysfakcja! Poniżej mała fotoleracja :) A Wy jakie macie sposoby na odnawianie wysłużonych szafek?

W TRAKCIE
STÓŁ PRZED
I PO
SZAFKI CZEKAJĄ NA SWOJĄ KOLEJ

czwartek, 16 sierpnia 2012

SERNIK WIEDEŃSKI

To jeden z najlepszych serników, jakie jadłam do tej pory. Babcia robi go od bardzo dawna na okazje takie jak imeniny, czy Wielkanoc. Podoba mi się to, że nie ma spodu, więc mniej do zrobienia. Jeżeli robimy go sera kubełkowego, sernik najlepszy jest po kilku godzinach spędzonych w lodówce.  Prawdziwy tłusty ser można zmielić dwukrotnie w maszynce i dodać go zamiast gotowego, ale wiem, że nie każdy ma maszynkę do mielenia. Naprawdę gorąco polecam!



  • 1 kg sera w kubełku, np. Piątnica, President
  • 1,5 szklanki cukru / ksylitolu
  • 8 jajek
  • budyń waniliowy bez cukru, np. Winiary
  • kostka masła
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałowych
  • pół łyżeczki mąki
Rozpuszczamy masło. Niech lekko przestygnie.
Ser dokładnie miksujemy z 8 żółtkami, cukrem, budyniem, masłem.
Rodzynki namaczamy wodzie i obtaczamy w mące.
Zimne białka ubijamy na pianę. Łączymy z masą serową i bakaliami.

Średnią prostokątną lub okrągłą blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekę około 1h w 180 stopniach.





środa, 15 sierpnia 2012

HERBATKA MIĘTOWA

Na świecie występuje 30 gatunków tej rośliny. W Polsce mamy ich 9. Łatwo dostać w supermarkecie i miętę świeżą, i w postaci herbatki. Oprócz swojego orzeźwiającego zapachu i smaku działa dobroczynnie na wątrobę, woreczek żółciowy oraz żołądek. Pomoże, gdy trapią nas wzdęcia, zgaga, czy nudności.Odświeży oddech.


wtorek, 14 sierpnia 2012

SKRZYP POLNY

Działkowicze bardzo często uważają, że to niepotrzebny chwast. Ale jak się okazuje, to ''zielsko'' jest bardzo zdrowe. Działa wzmacniająco na drogi moczowe i oskrzela. Przemywanie twarzy naparem sprawi, że skóra będzie jędrniejsza i wypoczęta. Podobno pomaga w leczeniu trądziku. Jest bogaty w krzem, dzięki któremu włosy, kości i paznokcie stają się mocniejsze. Świeży pobudza przemianę materii. Pamiętajmy - dobre do spożycia są górne części rośliny.

Łyżkę ziela gotujemy na małym ogniu 10-15minut. Odcedzamy i wystudzony pijemy (2-3x dziennie) lub używamy do celów kosmetycznych.


poniedziałek, 13 sierpnia 2012

DŻEM ŚLIWKOWY

Szczerze, wszystkie dżemy domowej roboty biją na głowę kupne. W tych drugich coraz rzadziej można znaleźć owoce, a coraz więcej galaretki pełnej cukru. W domu można spokojnie przygotować większą ilość dżemu i zamknąć w wyparzonych słoikach ( wlewamy gorącą masę, zakręcamy i odwracamy do góry dnem). Pychotka... A jaki jest Wasz ulubiony dżem?

  • 2.5 kg słodkich fioletowych śliwek ( nie węgierki)
  • 1-1.5 szklanki ksylitolu lub cukru
  • łyżeczka agaru
Smażenie owoców (bez pestek) rozkładam na dwa dni. Każdego dnia smażę dżem dwa razy po pół godziny, mieszając, by się nie przypalił i dobrze odparował.
Ostatnie 30 minut - wsypuję cukier.
Ostatnie minuty - dodaję agar.


niedziela, 12 sierpnia 2012

DWUKOLOROWE CZEKOLADKI BRZOSKWINIA - KIWI

Tak spodobało mi się wytwarzanie malusieńkich czekoladek własnoręcznie ( i to, że moje starania zostały docenione -  bracia byli zachwyceni i pytali, czy nie zrobiłabym porcji tylko dla nich), że postanowiłam pójść o krok dalej, poeksperymentować i zrobić je w wersji czarno-białej. Są eleganckie. Będą świetnie wyglądać w połączeniu z filiżanką kawy. Ciekawa jestem jak Wam się podoba taki pomysł?

24  czekoladki:
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 brzoskwinie
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki agar agar
Białą i gorzką czekoladę rozpuszczam osobno w kąpieli wodnej, czyli w rondelku, nad gotującą się wodą.
Jasną wykładam za pomocą dwóch łyżeczek na dno foremek.
Ciemną smaruję boki ( np. pędzelkiem lub grubym patyczkiem). Chłodzę w lodówce.

Nadzienie:
Obieram owoce, miksuję je i z cukrem podgrzewam w garnku, by zbędna woda odparowała. Na sam koniec wsypuję agar. Odstawiam w zimne miejsce.

Nakładam nadzienie do czekoladek. Z gorzkiej czekolady robię denko, oczywiście można też z białej jeśli jeszcze coś zostało.






















sobota, 11 sierpnia 2012

MUS JABŁKOWY

Mus może śmiało posłużyć jako dietetyczny deser dla dbających o linię. Przypomina też słoiczki owocowe dla bobasów, więc maluchom na pewno będzie smakowało, a przede wszystkim może być nadzieniem do rozkosznego jabłecznika. Pokażę Wam tym razem zdjęcie nie musu, a jabłecznika, w którym od razu po zrobieniu wylądował.

  • 12 średnich słodkich jabłek
  • odrobina wody - około 1/6 szklanki
Opcjonalnie:
  • szczypta cynamonu
  • łyżka cukru
Owoce kroimy na małe cząstki, podsmażamy z wodą, tak długo, aż staną się szkliste, i woda odparuje. Jeżeli używamy cynamonu, dajemy go na  końcu.























piątek, 10 sierpnia 2012

JABŁECZNIK

Jabłecznik mojej Babci jest świetny. Najlepszą rekomendacją jest tempo w jakim znika z blachy. Pamiętam jak zawsze z Dziadkiem wyjadaliśmy po kryjomu kruszonkę!:)

Tym razem przychodzę do Was z filmikiem instruktażowym, gdzie pokazuję wszystko krok po kroku. To właściwie eksperyment, po raz pierwszy cokolwiek zmontowałam i wrzuciłam na You Tube. Myślę, że o wiele łatwiej jest coś ugotować, gdy zobaczyło się jak robi to ktoś inny. Na przykład widać tu dokładnie, jak powinna wyglądać piana, czy jak zrobić ładną kruszonkę. Jakoś tak raźniej jest się zabrać wtedy do pichcenia.
Ciekawa jestem, jak Wam się podoba? Macie ochotę na więcej takich przepisów video?




  • 4 jajka - zimne
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • kostka masła - z lodówki
  • 1 kg - słoik musu jabłkowego
Żółtka oddzielam od białek i schładzam te drugie.
Na blat wysypuję mąkę, połowę cukru, żółtka, masło i siekam nożem.
Wyrabiam dłońmi. Kroję na pół. Połowę chowam do lodówki.
Resztą wylepiam średnią prostokątną blachę. ( jeśli mus jest wodnisty - podpiekamy spód przez 10 minut, 180 st.)
Wylewam na to warstwę jabłek.
Białka ubijam na pianę z pozostałym cukrem. Na filmiku widać dokładnie jaką ma konsystencję.
Kruszę kawałeczki ciasta, tego, które było w lodówce, tak, by przykryć pianę.
Wstawiam do piekarnika 180 stopni, na około 50 minut. Jest gotowe, gdy piana się zrumieni.



czwartek, 9 sierpnia 2012

CZEKOLADKI BANANOWO-PORZECZKOWE

Takie malutkie, a ile dają radości! Szczególnie, gdy zrobi się je własnoręcznie, z ulubionym nadzieniem, nie za słodkie, po swojemu. Użyłam jedną z najsmaczniejszych czekolad - Lindt'a pomarańczowego, ale możecie ją zastąpić mleczną lub białą. Najlepiej bez dodatków tj. orzeszki, by łatwiej ją rozsmarować.
Jak Wam się podobają? Wypróbujecie przepis?

12 sztuk:
  • ulubiona czekolada
  • banan
  • 8 gałązek porzeczek
  • 3 łyżki wody
  • pół łyżeczki agaru
Foremki wkładam do lodówki na talerzu. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Odczekuję około 5 minut i smaruję pędzelkiem dokładnie wnętrze każdej foremki. Ponownie chłodzę przez kilka minut i smaruję drugą warstwą czekolady. Znów wędrują do lodówki.

Nadzienie:
Rozgniatam owoce i gotuję je z wodą, aż odparują. Mieszam na ogniu z agarem. Odstawiam do ostygnięcia.

Napełniam formy, tak, by zostało miejsce na przykrycie czekoladą - czyli denko. Trzymam w lodówce, gdy porządnie zastygną, ostrożnie wyjmuję.










































środa, 8 sierpnia 2012

ŻUREK EKSPRESOWY

Jak ja lubię tradycyjną kuchnię. Żurek jest bardzo aromatyczny, wypełnia dom zapachem majeranku i kiełbasy. Czasami zdarza mi się go zjeść nawet na śniadanie, gdy zostanie go odrobinę z poprzedniego dnia.
Jakie jest Wasze ulubione danie z naszej polskiej kuchni?
  • 1,5 litra rosołu z włoszczyzną
  • 3 białe lub ciemne kiełbasy-w plastry
  • ( można dodać trochę boczku)
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 małe ziemniaki
  • kilka ziaren pieprzu
  • pół szklanki śmietanki- tym razem nie dodałam
  • 0,5 litra zakwasu na żurek
Pokrojone ziemniaki gotuję (z ziołami) do miękkości w rosole.  Dodaję pozostałe składniki i trzymam na gazie około 20 minut. Możemy podawać z przekrojonym na pół jajem.


wtorek, 7 sierpnia 2012

SYROP PORZECZKOWO - JAGODOWY

Szklanka syropu porzeczkowo-jagodowego z wodą gazowaną smakuje zupełnie jak oranżada dla dzieci, z tym że nie ma tu żadnych chemicznych dodatków, samo zdrowie. Cukier zastępuję ksylitolem, by nie mieć wyrzutów sumienia. (Mogą go jeść nawet cukrzycy.) Taki sok świetnie sprawdzi się w zimie, do rozgrzewającej herbatki.

Muszę się przyznać, że na widok kolorowej piany, cieszyłam się jak dziecko. Żeby pobudzić Wasze kubki smakowe powiem tylko, że świetnie chłodzi, jest pyszny i ma cudny kolor.
A z głośników sączy się nowy kawałek Moniki Brodki, która brzmi zupełnie jak zagraniczne gwiazdy! Klimatem przypomina mi Lanę Del Rey. Słyszeliście już tą piosenkę? Jeśli nie to tu podaję link.

Świetna muzyka i orzeźwiający napój. Takie wieczory ubóstwiam.

  • szklanka jagód
  • 4 szklanki porzeczek
  • 2 szkl. wody
  • 1,5 szkl. ksylitolu / cukru
Umyte owoce gotuję z wodą - od momentu zagotowania 15 minut. Odcedzam przez sitko. Dodaję ksylitol i doprowadzam do wrzenia. Przelewam do wyparzonych słoików i odwracam do góry dnem. Odstawiam do wystygnięcia.

















































PRZEPIS NA LECZO Z CUKINII

Leczo w tej wersji bardzo często gości na moim stole. Jest niezawodne, zawsze wychodzi. Kuchnia po przyrządzeniu go nie wygląda jak po huraganie. A jako dodatek wystarczy bagietka. Szybko, zdrowo i pożywnie-takie dania lubię najbardziej.

Wersja wegetariańska:
  • 2 cebule
  • cukinia
  • papryka żółta
  • pomidory w puszce
  • 3 ogórki kiszone
  • zioła prowansalskie
  • sól & pieprz
Mięsny dodatek:
  • 2 smażone w plasterkach kiełbaski
Podaję z bagietką.

Cebulę kroję w kostkę, podsmażam w garnku ( lub dolewam trochę wody i gotuję).
Gdy zmięknie, dosypuję rozdrobnioną cukinię ( kostka ), pomidory, zioła  i ogórki kiszone. Gotuję całość około 20 minut.






















poniedziałek, 6 sierpnia 2012

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

Jak miło zacząć dzień z takim smakiem. Spałaszowałam pastę z ciemnym chlebem, ale polecam jasny, lepiej komponuje się z delikatnymi dodatkami. Czeka mnie pracowity dzień, będę robić owocowe przetwory, a pożywne śniadanie doda sił.

  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • spora szczypta curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo. Rozdrabniamy dokładnie i mieszamy z pozostałymi składnikami.








niedziela, 5 sierpnia 2012

SPAGHETTI Z KIEŁBASĄ

Przy stole zostało nazwane ''parzymordą'', ponieważ przypadkiem sypnęło mi się trochę za dużo ostrej papryki. Pomijając ten fakt, było pyszne. Składniki są łatwo dostępne, dziś nie proponuję niczego wymyślnego. Często mam ochotę na takie proste, chłopskie jadło.
  • 300 g makaronu
  • cebula
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • troszeczkę papryki w proszku
  • surowa kiełbasa
  • pomidory w puszce całe lub krojone
  • łyżeczka mąki
  1. Cebulę smażę, dodaję do pomidorów. Gotuję razem. 
  2. Dodaję przyprawy.
  3. Gotuję makaron.
  4. Smażę kiełbasę pokrojoną w plasterki.
  5. Po około 15 minutach do sosu dodaję mąkę, by zagęścić miksturę. Jeszcze chwilę  zostawiam na ogniu.
  6. Podaję na liściu sałaty.



czwartek, 2 sierpnia 2012

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Kwintesencja włoskich smaków na talerzu. Wszystko, co Włochy oferują najlepszego, czyli oliwki, kapary, makaron, pomidory i czosnek. Ten obiad przyrządziłam w 15 minut, nie licząc czekania na zagotowanie się wody na makaron. I takim samym czasie został zjedzony. Myślę, że podając to danie, lepiej mieć w zanadrzu jeszcze deser. Wydaje mi się, że polski żołądek potrzebuje troszkę więcej kalorii niż ten śródziemnomorski.

  • 300g spaghetti
  • pomidory w puszce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 60g anchois w oleju
  • 3 łyżki kaparów
  • mały słoiczek oliwek
  • natka pietruszki
  • czosnek granulowany / świeży
  • świeża bazylia
Gotując makaron, przyrządzam sos.
Podsmażam oliwki, kapary i anchovies na oleju.
Dodaję pomidory, koncentrat, trochę posiekanej natki i czosnek.
Gotuję i mieszam, by część wody odparowała, a sos zgęstniał.
Dekoruję listkami bazylii.






















 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Justin Bieber, Gold Price in India